kenapa masjid sujood

Kenapa Derma Masjid?

Umum kita ketahui bahawa masjid lah tempat kita pergi menunaikan ibadat seperti solat berjemaah, solat jumaat, hari raya dan sebagainya. Tapi tahu kah kita bahawa mereka yang melazimi ke masjid boleh dianggap sebagai orang yang beriman?

Firman Allah SWT yang bermaksud:              

Maksudnya: “Hanya orang yang layak memakmurkan (menghidupkan) masjid-masjid Allah itu ialah orang-orang yang beriman kepada Allah dan hari akhirat serta mendirikan sembahyang dan menunaikan zakat dan tidak takut melainkan kepada Allah”.

Masjid pernah menjadi satu institusi yang dipandang tinggi suatu ketika dulu. Dahulu, ia merupakan pusat pentadbiran, pusat dakwah, pusat halaqah ilmu dan macam-macam lagi. Boleh jadi bila kita kerap ke masjid kita akan kenal lebih ramai jiran tetangga kita kerana sudah tentu yang akan melazimi ke masjid taman kita ialah jiran-jiran kita.

Sujood ingin membantu kearah menjadikan masjid sebagai pusat sebegini. Ternyata, duit sahaja tidak akan menjamin bahawa sesuatu masjid/surau itu akan jadi lebih proaktif dalam memakmurkan masjid tersebut, tetapi dengan sedikit pelaburan akhirat yang kita buat untuk masjid/surau di taman kita, kita sendiri akan menjadi lebih cakna tentang apa usaha yang masjid di taman kita lakukan sehingga hari ini. Kita akan mula cari facebook page masjid tersebut, cari siapa pengerusi dan bendahari, intai dan tengok papan iklan jika pihak masjid ada war-war atau nyatakan berita2 baharu. Semoga semua usaha kita untuk merapatkan diri kepada Allah ini juga menjadikan kita insan yang lebih baik dari sudut duniawi dan ukhrawi.

Leave a Comment

Your email address will not be published.