Semoga Allah jadikan kita orang yang tidak meminta-minta

Semoga Allah jadikan kita orang yang tidak meminta-minta Sujood

Salam Jumaat sahabat sekalian.

Semoga Allah jadikan kita orang yang tidak meminta-minta, rasa cukup dan sabar seperti sahabat Nabi dua beradik ini.

Abu Said al-Khudri menceritakan, “Dahulu kami pernah kelaparan yang tidak pernah kami alami pun baik semasa jahiliah mahupun semasa Islam. Ketika itu saudaraku Furaiah berkata kepadaku, “Pergilah meminta daripada Rasulullah. Demi Allah Baginda tidak akan mengecewakan orang yang meminta.

Nanti awak akan dapat sama ada Nabi memang ada sesuatu lalu Baginda berikan kepada awak. Atau tidak pun kalau Nabi tidak punya apa-apa, Baginda akan minta orang lain; ‘bantulah saudaraku ini.’ Mana-mana pun tidak kisahlah.”

Selepas itu ketika aku sampai di masjid -yang ketika itu masjid tidak ada dinding lagi- aku pun terdengar suara Rasulullah. Nabi sedang berkhutbahlah. Ucapan Baginda pertama yang aku dengar ialah ‘sesiapa yang menjaga maruah (daripada meminta sedekah), Allah pasti akan menjaganya…”

Lalu aku pun duduk mendengar khutbah Nabi. Usai khutbah, aku pun pulang. Sampai di rumah, Furaiah ketika itu bergerak dengan bersandar pada hujung-hujung dinding kerana sangat lapar. .Setelah melihat aku tidak bawa apa-apa, dia berkata, “tak dapat apa-apa? Demi Allah Nabi tidak pernah mengecewakan orang yang meminta!’.

Lalu aku pun menyampaikan kepadanya ucapan Nabi yang aku dengar. Selepas itu dia tanya lagi, “Jadi awak minta dengan Nabi atau tidak selepas itu?’ Aku menjawab tidak. Lantas dia menjawab, “Bagus!’

Keesokan hari, aku dalam keadaan paling letih. Tiba-tiba aku terjumpa di bawah tembok beberapa keping dirham. Akhirnya kami membeli dengannya dan dapat makan.” (Riwayat al-Baihaqi dalam Dalai’il al-Nubuwah, 6/290). Dalam riwayat lain ada tambahan bahawa Abu Said tidak pernah meminta daripada sesiapapun sejak saat itu sehingga beliau wafat.

Pada hari ini kita sangat perlukan moto hidup ini.


Untuk mendapatkan buku-buku karya Ustaz Luqman Makhtar, boleh beli di sini:

Buku Madinah Takkan Rebah : https://lidimedia.onpay.my/order/form/baruterbitmadinahtakkanrebah

Buku Asam Garam 2, Romantiknya Rumah Tangga Nabi : https://lidimedia.onpay.my/order/form/asamgaram2

Untuk mendapatkan buku-buku lain dari Ustaz Luqman Makhtar, bolehlah tuan-tuan dan puan-puan ke link ini: https://t.me/ustazluqmanmakhtarmenulis/660

Share:

Anda juga mungkin ingin membaca:

sedekah subuh ust fahmi rusli sujood

Isu ‘Sedekah Subuh’

Isu ‘Sedekah Subuh’ 1- Benarkah bersedekah pada waktu subuh mempunyai kelebihan khusus berbanding bersedekah pada waktu-waktu yang lain ? 2- Dalil yang mungkin menjadi sandaran

Baca Lagi »

Share:

Anda juga mungkin ingin membaca:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *